clapaucius88a

Wednesday, 7 December 2011

CINTA TIADA AKHIRNYA

kali ni saya nak review tentang Novel Cinta...Tiada Akhinya iaitu kisah kesinambungan cinta Izzah & Hariz dalam Ombak Rindu. Dalam novel ni wujudnya watak baru iaitu Suri.. Novel ni boleh tahan la oknya..
maklumlah kan sekarang cite ombak rindu tengah hangat so kita layan yg second ni pulak.enjoyyyyyyy......

Cinta... Tiada Akhirnya mengisahkan kehilangan Izzah yang diculik oleh Pak Cik Taha & akhirnya terjatuh di dalam sungai. Dan ketika itu Hariz terus dengan pencariannya sedangkan semua menyatakan bahawa Izzah dah mati. Pertemuan antara Hariz & Suri yang memilik wajah mirip Izzah telah mebuatkan Hariz ingin mengenali Suri dengan lebih dekat.

Dan macam2 peristiwa yang terjadi dalam usaha Hariz mendapatkan Suri . Hinggalah satu peristiwa, Hariz ternampak satu tanda yang mirip Izzah. Rupa2nya, Suri itu adalah Izzah yang lupa ingatan ketika itu. Sebenarnya Izzah mempunyai kembar bernama suri yang dijaga oleh keluarga angkat. Suri sebenarnya ketika itu lari ke oversea..

Conclusionnya.... ada sambungan novel ni lagi:-)


Thursday, 20 October 2011

WISH YOU WERE HERE SAYANG!


I can be tough
I can be strong
But with you, it's not like that at all

There's a girl
who gives a shit
behind this wall
You've just walked through it

And I remember all those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

I love the way you are
It's who I am, don't have to try hard
We always say, say like it is
And the truth is that I really miss

All those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

[Chorus:]
Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

[Bridge:]
No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go)

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go let go let go let go)

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here (I wish you were)
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here. 

Thursday, 13 October 2011

K a w a n


Salam semua…
Hari ni aku nak tulis tentang Kawan Baik pulak,dah tentu semua rakan-rakan yang sedang membaca entri ni ramai Kawan Baik kan ?..So hargailah Kawan Baik anda tak kira la sama ada senang atau susah yer.
Bukannya senang nak cari kawan yang baik .
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .
Kawan yang baik tidak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.
Kawan yang baik tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.
Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.
Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia.
Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan.
Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira.
Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.
Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada disisinya.
Kawan yang baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik .
Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.
Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.
Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.
Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai Kawan Baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya.
Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya.
Kawan yang baik akan memanjangkan naskhah ini kepada kawan-kawannya, bukan kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka, tetapi untuk dijadikan pedoman oleh kawan-kawannya supaya dapat menjadi kawan yang baik kepada kawan baiknya.
Dan kalau kita hendak mendapat kawan baik yang baik, kita mestilah terlebih dahulu menjadi seorang kawan yang baik kepada kawan baik kita.
Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik!
Kita kawan kan?

Saturday, 8 October 2011

Pantun



Bermula dgn sekadar mengurat
Lalu bertemu di satu tempat
Maka tangan pun mula melorat
Lawan peluk tak kurang hebat

Bila peluk sama rapat
Nafas pun tersekat-sekat
Baju sendat turut terangkat
Gunung berluruh turut d’pnjat
Tinggi rendah,bacaan disukat
Jarum meter bepusing ligat
Lubang kosong mula tersumbat
Habis longgar dlunya ketat
Ular sakti menikam tepat
Bisa terpancut kononnya ubat
Ubat cinta tak pernah tergugat
9 bulan perut sarat
Dulu kosong skrg berat
Bila d’tnya kata terjerat
Time kangkang kononnya nikmat
Cepat lah abg cepat lah cepat
Pikir dunia tak ingat akhirat
Dapat baby di buang merempat
Masalah selesai kononnye selamat
Buat dulu pastu taubat
Tapi skrg sudah terlambat
Segala amalan di hitung di catat
Tunggu lah masa tunggu lah saat
Di akhirat kelak.
p/s : yang terasa tuh, pandai2 la taubat yer..dan maaf sekiranya terasa.

Wednesday, 21 September 2011

Bila perempuan sudah naik marah



Bila pompuan tengah marah marah
Lebih baik lelaki buat tak endah
Sebab kalau jawab pun tadak faedah
Kerana pompuan takkan mudah mengalah
Bila pompuan tengah naik hangin
Baik lelaki jangan ambik pusing
Kerana jika lelaki turut sama melenting
Pompuan akan bertambah bising bising
Bila pompuan marah marah lagi
Lebih baik lelaki diamkan diri
Sebab kalau lelaki turut sama berkelahi
Pompuan akan bertambah marah sampai tak sedar diri
Bila pompuan masih dok sakit hati
Baik lelaki pujuk dengan muka manis berseri
Kerana silap pujuk pompuan akan bertambah benci
Alamatnya jenuh la lelaki dok makan hati
Bila pompuan tengah dok berang berang
Baik lelaki jangan dok cakap sebarang
Lagipun masa inilah lelaki ada peluang
Tengok pompuan dah jadi tak macam orang
Buat semua kaum lelaki di luar sana
Sila tumpukan perhatian anda
Sebab ini adalah fakta benar lagi nyata
Kalau bergaduh ngan pompuan, lelaki takkan menang punya!

Sunday, 4 September 2011

Sahabat yang baik

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.
2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.
3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.
4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.
5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.
6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.
7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.
8. Anda seorang yang istimewa dan unik.
9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.
10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.
11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.
12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.
13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci & cela.
14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.
15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.

Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya. Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. Ini adalah pesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini, bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik.

“Never take some one for granted, Hold every person Close to your Heart because you might wake up one day and realise that you have lost a diamond while you were too busy collecting stones.” Remember this always in life

Jika kita...


Jika kita punyai cuma hari ini,
Jika esok kita mati,
Cukupkah sudah amalan sebagai bekalan disana nanti?
Jika kita punyai cuma satu siang sahaja lagi,
Jika kita diberi peluang sampai petang ini,
Untuk membersihkan segala kekotoran pada diri dan hati,
Sempatkah kita membersihkan segala daki-daki jahiliyyah terpalit pada diri?
Jika kita punyai cuma satu jam sahaja lagi,
Jika itu masa ditetapkan untuk kita kembali kepada yang Hakiki,
Pastikah kita dihari pembalasan nanti,
Kita tidak menerima buku catatan dengan tangan kiri?
Jika kita hanya punyai saat ini,
Jika Izrail kini menghampiri,
Tatkala itu kita tak mampu buat apa-apa lagi,
Pastikah kita gembira bersama amalan yang menggunung bertemu Ilahi?
Atau kita membawa dosa yang terbeban dibahu sementara disana neraka Jahanam menanti?
“Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati…”
MARILAH KITA SEDEKAHKAN AL-FATIHAH KEPADA IZHAM NORDIN SEMOGA ROHNYA DITEMPATKAN DENGAN ORANG YANG BERIMAN~ AMIN~

Saturday, 3 September 2011

Sempat lagi tu

Semalam hari raya yang ke-5 aku dan family teman tapi mesraku Nurul Afiff pergi beraya di 4 destinasi dengan di anggotai 3 bijik kereta vrooommmmmmmm vrommmmmm,okay bertolak dari rumah dari pukul 4 pm balik around 1.30 am fuyyoooo gila sakan aku beraya, bukan ape almaklumlah awak ni menumpang je naik kete orang tu yang follow je, destinasi yang pertama di Bangi, kedua di Kajang yg ketiga pulak di mana ye di Balakong ? di tepi jalan iaitu singgah sebentar minum air kelapa dan tebu yawww.


Rupa2nya yang bisnes air tebu dan kelapa ni ade pertalian dengan diorang no wonderlah dapat free. So minum dan makan isi kelapa muda tu sungguh enak sekali, mestilah enak yang free tu kan sedap selalunya lagi enak berkrim tambah tambah si pemberi bagi dengan iklas tak gitu. 
Btw, terima kasih atok dan nenek :)
semoga bertambah lah rezeki kamu berdua
amin~


Uishhhh sempat lagi tu kami berposing sementara mentelaah yang lain pula. Yang kiri tu teman tapi mesraku(TTM) ;D die lah yang ajak saya.
Aligato!


Dan destinasi yang terakhir kami pada malam itu dekat Ampang Fiwana court condominium, not bad jugak lah. Sampai sampai je dekat depan pintu tu je TTMku nampak die pun ex-kakak gf die and also mak mertua yang tak jadi tu. Oh sungguh mengejutkan. Rasa dunia pada mlm tu bukan the happy endingku . Tapi aku dengan gagahnye rasa no heart feeling pun, jealous pun jauh sekali lagi-lagi dengan Nurul fazirah tu bukan taste aku untuk bergaduh dgn die.
SORRY!
kalau dengan NORAINI BT AMBUAR percaya jugak
NEXT LAH!! 
OKAY SABA JAP.

Besalam-salaman ,cium-ciuman tapi takpe hari yang baik tak perlu kita keruhkan keadaan. Sebab perkara kecik je. Benda boleh settle kot!

Tau tak ape yang diorang hidangkan untuk kami semua, kami di hidangkan dengan juadah Makaroni & dan menu special pada hari tu stick, tepuk tangan please sedapp okay. Pandai uncle bob masak. Thumbs up for you. Mana tak nya Uncle bob adelah chef di Hotel Awana. Siap ajar lagi masak stick tu. Die bg tau nak beli daging tu beli dari BRAZIL,AUSTRALIA and ape entah dah tak ingat. Pssssttt jangan beli dari INDIA tu je pesannya. Harga satu daging yang diimport tu mencecah rm48 tu yang belum masak dalam freezer lagi kalau dah siap entah berapa pulak harganya di charge.Thinking ? Mahalkan. tp nak buat macamane at least dapat juga makan dari Brazil punyaa. Alhamdulillah, rezeki yang tak disangka sangka kan, thankq.



yum yum yummy. bellydelicious oooooo rasa nak tambah je tapi rumah orang kan nnt nampak na pelahap macam tak makan seminggu je heheehee.

Blogger


Sekarang blogger menjadi salah satu punca rezeki. Jangan sesekali pandang rendah kepada blogger kerana boleh jadi pendapatan mereka lebih hebat daripada anda. Jangan terkejut kalau anda hanya mampu pakai Myvi sahaja sedangkan golongan ini mampu memakai mini cooper!
Pada pendapat saya,blogger bukanlah penganggur tetapi mereka juga perkerja macam orang lain cuma cara kerja mereka lain sedikit dari orang lain,mereka hanya buat apa yang mereka suka,orang suka apa yang mereka buat,orang pergi ke blog mereka,mereka dapat upah dari syarikat pengiklanan.
Usah dengki dengan mereka,usah cerca mereka kerana mereka hanya duduk di hadapan komputer seperti tiada kerja, sebenarnya beribu-ribu idea yang mereka sedang fikirkan dan perkara itu bukanlah senang! Cuma,dalam mencari rezeki, syaitan tidak pernah hilang dalam menjahamkan umat Islam.

NAK!


Dah hampir 2 minggu aku tak dapat benda ni, last pun time aku buka puasa dengan membe kerja. So now aku mesti kene kol ni, kol siapa eh ?siape lagi en.deliverykan ade, nak mintak tolong orang nanti mesti macam-macam alasan yang dikeluarkan, so lebih baik order sendiri. ye dakk. Lagi puas hati. Perut kenyang hati pun senang. Padahal baru melantak nasik segondang iaitu lauk masak lomak cili api. Tapi kalau tak dapat harini esok insyAllah masih ade kan.



Friday, 2 September 2011

Doa panjang umur


Allahumma tawwil 'umurana fi ta'atika wa ta'ati rasulika waj'alna min 'ibadikas salihina.

Artinya: "Ya Allah panjangkanlah umur kami dalam mentaati-Mu, dan mentaati utusan-Mu serta jadikanlah kami hamba-hamba-Mu yang saleh.

Thursday, 1 September 2011

Aku yang tersakiti


Pernahkah kau merasa
Jarak antara kita
Kini semakin terasa
Setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya
Teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita
Yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku
Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia
Memang takkan mudah
Bagiku ‘tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia
Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia… dia…
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia

Wednesday, 31 August 2011

Oh ika

Hari ni dah hampir satu hari setengah ika tak balik rumah, ibu dan abah risau sebab ika tak balik. Kenapa sampai macam ni, yang peliknya ibu and abah tak marah pun maybe die nak beraya sakan sampai tak balik. tak tau ke ibu abah risau kat kau mcm orang gila diorang sampai nak report polis! kenapa tak reti balik huh! please lah jangan menyusahkan orang tua. 

Aku sedih lah tgk keadaan mcm ni. lagi satu kenapa lah kau pandai sangat sampai fon pun tak bawak, ke memang dah rancang time nak keluar beraya taknak bawak fon supaya org lain carik tak dapat, senang nak keluar sana sini. Hmmmmm please fikir panjang kau tu bukan budak kecik lagi.

so sampai sekarang kitaorang tak boleh nak contact kau, dengan siapa pun kau keluar? pergi mana? still tak tau please lah carik kitaorang as soon as possible. Jangan mengikut nafsu ada otak fikir baik-baik. Ibu abah marah sebab die sayang anak-anak die bukan nak menjatuhkan kau.

Abah outstation dari jauh sanggup balik bila ibu bagitau yang kau tak balik rumah, tau betapa die marah sangat kat kau. kan bapak kau tu panas baran jaga lah sikit hati die, die carik duit untuk kita, sometimes kau tak tau ke erti bersyukur dan rasa sedikit kesusahan org tua kita. tak semuanya apa yang kita nak diorang boleh turutkan kan kata kita.


Balik lah sebelum apa apa terjadi!
Kau adik aku gila ke kalau aku tak ambik port pasal kau,maruah kau maruah aku jugak. Lagi kesian bila ibu tak dapat tido, then mata die bengkak sebab kau. Sedih aku melihatnya...



Tuesday, 30 August 2011

Kumbang & bunga






Wahai Sang Kumbang...
Kau diberi kelebihan untuk menghisap madu bunga-bungaan,
Kau diberi peluang memeliharanya dengan kudrat tangan,
Kau diberi mandat membetulkan lenggokan bunga-bunga yang harum di taman,
Harus kau ingat amanah ini bukan mainan mahupun satu kebanggaan.
Wahai Sang Kumbang...
Tatkala Kau bertaut pada bungaan yang berduri,
Janganlah sesekali Kau kasari dengan kerakusan hati,
Kerana baginya itulah satu-satunya perisai diri,
Sebaiknya Kau belailah ia dengan kasih sayang dan rasa takwa kepada Ilahi.

Monday, 29 August 2011

Alhamdulillah

Ni adalah account blog aku yg kedua, sebabnya yg pertama totally dah tak boleh buka dek kerana kecuaian kepala sendiri yang lupa akan passwordnya. Sangat sedih yelah dah tak boleh bukak ape-ape langsung banyak jalan alternatif yang aku lakukan tapi masih juga tak berjaya, tp tak apa belajar dari kecuaian kita sendiri. Alhamdulillah berjaya jugak buat yang kedua ni walaupun simple sesimplenya (maaf ye ayat rojak,so kakak2,abang2,adik2,puan sri,tan sri dll jgn ikut macam saya ye.last but no least. Salam satu Malaysia :)